Monthly Archives:december 2015

image

Chewy Kerstkoekjes

Inge No Comments

Tijdens de Kerstdagen krijg ik altijd zin om nog iets ‘extra’  te bakken of maken, voor bij de koffie bijvoorbeeld. Misschien is de clue dat ik gewoon erg blij word van bakken! Deze kerstkoekjes zijn ideaal om te maken. Het kost je niet te veel tijd en ze zijn zo lekker zoet en chewy. De smaak doet me een beetje denken aan baklava. En natuurlijk mag je ze na de Kerst ook nog maken.

Wat heb je nodig voor dit recept?
– 6 dadels (ik gebruikte de dadels van Yogi & Youssef)
– 100 gram amandelmeel
– 1,5 eetlepel kokosolie (gesmolten)
– 15 gram havermout (neem de glutenvrije variant als je dit recept graag glutenvrij wilt maken!)
– 1 klein ei
– eetlepel bakpoeder
– 1 flinke eetlepel honing
– 15 gram gemengde (ongebrande) noten, grofgehakt
– mespuntje vanillepoeder en een mespunt kaneel
– een paar amandelen om te garneren (optioneel!)

En hoe ga je te werk?

Meng eerst alle natte ingrediënten (kokosolie, ei en honing) door elkaar. Snij de dadels heel erg fijn en voeg ze toe aan de mengkom met ingrediënten. Meng dit goed door elkaar. Voeg een voor een alle droge benodigdheden toe (noten en havermout nog even apart houden). Roer als laatste de havermout en noten door het beslag. Maak leuke vormpjes van je koekjes en verwarm ondertussen je oven voor op 180 graden. Garneer je koekjes met amandelen (oogt extra feestelijk) en schuif de bakplaat in de oven. Bak je koekjes in ongeveer 14 minuten af (hou de kleur goed in de gaten). Laat de koekjes goed afkoelen. Ze blijven lekker chewy aan de binnenkant. De lekkere bite komt door de gehakte noten.

image

Fijne Kerstdagen en… laat het lekker smaken!

 

image

Quinoasalade met Halloumi

Inge No Comments

Qui-wat met hal-wat? Het klinkt als een heel ingewikkeld recept, maar schijn bedriegt! Ik merk dat ik af en toe eens af wil van de standaard boterham tussen de middag. Laat dit nu toch een heel mooi alternatief zijn! Ik heb deze grote schaal gemaakt voor de Kerstlunch op mijn werk. Je kunt de salade zowel warm als koud eten. Op beide manieren is hij verrukkelijk!

Wat heb je nodig voor +- 3 personen?

– 150 gram Quinoa (ik gebruikte de voorgekookte van Nature Crops)

– 250 gram champignons

– 1 grote ui

– 1 puntpaprika

– 200 gram bladspinazie

– 1 tomaat

– handvol hazelnoten

– 1 verpakking Halloumi (verkrijgbaar bij oa AH)

– handje peterselie

Hoe maak je deze heerlijke salade?

Rooster in een pan de hazelnoten. Haal ze uit de pan en leg ze in een kommetje apart. Fruit de ui in een pan met wat olie, voeg de (fijngehakte) champignons en (fijngehakte) puntpakrika toe en bak dit ongeveer 3 minuten door.

In een aparte steelpan voeg je de quinoa toe. Zet de quinoa onder water en voeg bouillonpasta toe aan het water. Laat de quinoa koken voor ongeveer 4 minuten (dan is deze voorgekookte variant al gaar!).  Doe dit geheel in een zeef tot het overtollige water uit de quinoa is.

De quinoa mag nu in de pan met groenten bijgevoegd worden. Handje voor handje kun je de spinazie in de pan doen tot deze goed geslonken is. Proef of je salade voldoende op smaak is, zo niet, kun je nog wat zout en peper toevoegen.

Snij de halloumi in kleine stukjes en bak deze stukjes in een pan tot zo lekker bruin zijn.

De salade mag je in een mooie schaal doen, verdeel de peterselie erover (fijn geknipt), leg de halloumi er bovenop en als laatste leg je de hazelnoten over je salade (of hou deze nog even apart tot je gaat eten!).

Bon appetit!

image

image

Oatmeal cookies

Inge No Comments

Het verhaal achter mijn lievelingskoekjes…

Voordat ik ontdekte dat ik niet tegen gluten kan, waren oatmeal cookies echt mijn favorieten (ook van mijn man trouwens!). Ik maakte ze iedere twee weken zodat we altijd lekkere en verantwoorde tussendoortjes in huis hadden. Je voelt hem al aankomen, dat recept moest dus dringend glutenvrij gemaakt worden! En dat dat gelukt is, dat weet ik inmiddels zeker. Ik heb wat variaties getest, en dit is mijn absolute winnaar geworden.

Wat heb je nodig voor +- 12 flinke koeken?

– 85 gram kokosolie (gesmolten)

– 1 klein (biologisch) ei

– 90 gram kokosbloesemsuiker

– mespunt vanillepoeder + theelepel koek en speculaaskruiden

– theelepel baking soda

– mespuntje zout

– 130 gram (glutenvrije) havermout

– 60 gram amandelmeel

– 30 gram rozijnen of cranberries

– 25 gram zaden – pitten – noten (wat je lekker vindt!)

Hoe maak je ze dan? 

Meng de kokosolie met de suiker, het eitje, vanillepoeder, koekkruiden en baking soda goed door elkaar. Voeg het meel en zout toe en meng weer goed door elkaar. Als laatste schep je de havermout, rozijnen en pitten door het beslag heen.

Maak mooie balletjes van het beslag en leg ze op je bakplaat. (tip: met vochtige handen is het makkelijker om balletjes te maken)

image

Bak de koekjes in +- 15-16 minuten af in de oven op 180 graden. Hou de kleur goed in de gaten.

En ze zijn zo lekker. Ik hoop dat ze jullie net zo goed mogen smaken!

Veel bakplezier!

image

 

 

image

Stroopwafels van Roley’s (+ winters recept)

Inge No Comments

Ik kreeg laatst een prachtig test-pakket van Roley’s thuisgestuurd, daar zaten ook stroopwafels in. Ik heb echt mijn best moeten doen om er nog een paar over te laten om iets lekkers van te maken, dat zegt genoeg, toch? De stroopwafels smaken precies zoals dat hoort, knapperig aan de buitenkant en lekker taai-vloeibaar aan de binnenkant. En qua smaak is het echt vergelijkbaar met normale stroopwafels, heerlijk zoet en in de koek zit een iets kruidig smaakje. Mijn man heeft (met alle plezier) meegetest. Wanneer ik niet had verteld dat ze glutenvrij zijn, had hij het niet eens gemerkt. De stroopwafels zijn biologisch, zonder gluten en zonder lactose.

Dikke duim omhoog voor deze stroopwafels dus!

image

Vanavond had ik zin in een lekker winters toetje. Dat werd een perentoetje met stroopwafelstukjes. Heel simpel en… daar hou ik van!

Voor 2 personen neem je 2 peren. Was ze goed en snij ze in 4 parten. Verwijder het klokhuis en laat de schil zitten. Doe een klontje boter in de pan en bak de peertjes aan alle kanten.

imageimage

Strooi 2 lepeltjes suiker over je peren en laat ze, aan alle kanten, nog even verder bakken en carameliseren. Je keuken ruikt inmiddels al overheerlijk. Wanneer de peertjes mooi bruin zijn, haal je ze uit de pan en doe je ze in een mooi schaaltje. Strooi er wat kaneel over en stukjes stroopwafel. Laat het even staan, dan worden de stroopwafels nog zachter.

HEMELS!

image

Print

Just Nuts tussendoortjes (+winactie!)

Inge No Comments

Just Nuts, dat merk kende ik al van de leuke verpakkingen die ik vaker in de winkelschappen zag liggen. Ik moet altijd glimlachen wanneer ik naar het logo kijk met de stiekeme smiley’s erin verwerkt :-).

Ik heb de glutenvrije tussendoor repen getest (samen met een aantal collega’s!). Wat ik er sowieso al geweldig aan vind, is dat de repen 100% bio, 0% onzin, glutenvrij, rijk aan vezels en eiwit en zonder geraffineerde suikers zijn. Met andere woorden, je eet iets waar je lijf ook blij van wordt.

image

Als eerste heb ik de reep met amandel, chia en gojibes geprobeerd. De structuur is krokant (door de noten) en toch een beetje taaiig. Voor mij had de smaak nog iets zoeter mogen zijn, door de gojibes komt het zure iets te veel boven (ik ben nou eenmaal een zoetekauw!). De amandelen proef je heel erg goed en geven een hele lekkere smaak af.

image

De volgende reep die we geprobeerd hebben, is de cashew, cranberry en pure cacao. De eerste hap van deze reep is heel erg lekker, je proeft meteen het ‘chewy’ smaakje van de cashew en de cranberry. Ook de zoetheid was prima in orde. Deze reep is iets minder krokant als de eerste reep, maar dat was bij deze heel erg lekker. Het minpuntje aan deze smaak, was voor mij de nasmaak. Die is iets bitter door de cacao.

image

En dan last, maar zeker niet least! Deze reep vond ik (en de anderen ook) unaniem het lekkerst. Heerlijk krokant door de pecan, lekker zoet door de appel en perfect afgekruid door de kaneel.

 

Conclusie: Een heel erg lekker, verantwoord en glutenvrij tussendoortje, waar geen rommel inzit! Voor mij is het een blijvertje.

WINACTIE: Namens Just Nuts mag ik ook nog eens een pakketje weggeven! Wil je meedoen? Ga dan snel naar mijn Facebook-pagina of mijn Instragram-pagina! 

image

 

 

image

Roley’s kruidnoten (incl recept!)

Inge No Comments

Vorige week kreeg ik een prachtig pakket met producten van Roley’s thuis. Ik was al bijzonder gecharmeerd van de pannenkoekenmix, en heel benieuwd naar hun andere producten!

image

Nadat ik ondertussen al een halve zak met kruidnoten had opgensnoept, kreeg ik een leuke idee om hiermee te gaan bakken!

De kruinoten zijn overigens echt de lekkerste die ik tot nu heb gegeten, heerlijk kruidig en niet overdreven zoet. Ook de structuur is top, lekker knapperig en niet droog. En… waarom zouden we deze heerlijke kruinootjes toch alleen met Sinterklaas eten?

Mocht je er nog over hebben, dan heb ik bij deze een leuke baktip voor …. kruidnoot-muffins!

Wat heb je nodig?

– 150 gram Roleys kruinoten

– 200 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel

– theelepel baking soda

– 125 gram kokosbloesemsuiker

– 35 ml (plantaardige) olie

– 1 ei

– theelepel zout + theelepel vanillepoeder

– 175 ml (plantaardige) melk

– pure chocolade (+- 30 gram)

Meng de olie met het ei en de suiker goed door elkaar. Voeg het bakmeel, de baking soda toe. Voeg in delen de melk toe en laat het geheel goed doordraaien in je mixer. Verkruimel ondertussen 100 gram van je kruinoten. Voeg als laatste het vanillepoeder, zout en verkruimelde kruindoten toe en maak er een mooie maar luchtige mix van. Je mix mag je nu in cupcakevormpjes doen, vul de vormpjes tot aan de bovenrand om zo flinke muffins te krijgen.

image

Bak je muffins af op 180 graden in de oven voor ongeveer 24 minuten (tot ze mooi bruin zijn!). Mooie bijkomstigheid, je huis ruikt heeeeerlijk!

image

Laat de muffins op een rooster afkoelen. Smelt ondertussen je chocolade au bain marie. Wanneer je muffins afgekoeld zijn, kun je de overgebleven kruidnoten dopen in de chocolade en vastplakken op de bovenkant van je muffins.

Het resultaat… zo lekker, dat je deze ook echt na sinterklaas nog mag bakken!

image

De kruidnoten van Roleys zijn door mij dubbel en dwars goedgekeurd!!

 

PS: meer weten over Roley’s en de producten die zij verkopen? Check www.roleys.com