Monthly Archives:november 2015

image

Mac & Cheese

Inge No Comments

Voor het ontdekken van mijn glutenintolerantie, was mac & cheese een van mijn lievelingsrecepten. Ik ben een ontzettende kaasliefhebber en vind dit zo’n lekkere combinatie! Tijd om hier eens een glutenvrije variant op te maken. En… hij was erg lekker. Het is voor mij een lekkere en glutenvrije vervanger van ‘een vette hap’ geworden.

Wat heb je nodig (ovenschaal voor 3 personen)?

– 250 gram glutenvrije macaroni

– 25 ml vloeibare boter

– 2 eetlepels glutenvrij meel

– 350 ml melk (eventueel plantaardig)

– theelepel mosterd + snuf zout

– 150 gram cheddar

– glutenvrij paneermeel en boter

– Optioneel (maar wel heel lekker): bacon in kleine stukjes

Hoe maak je dit?

Eigenlijk is het heel eenvoudig, fijn! Kook je macaroni beetgaar. Doe de boter in een apart pannetje, als deze begint de borrelen, voeg je het meel toe. Laat dit even koken tot het mengsel beige-bruin is. Voeg dan in delen de melk toen en blijf goed roeren. Het mengsel wordt een stuk dikker. Voeg de mosterd, zout en de cheddar toe en meng alles goed door elkaar. Verwarm je oven vast voor op 180 graden. Wanneer je kaas gesmolten is in de saus, voeg je de macaroni toe. Meng dit goed door elkaar en doe het in een ovenschaal. Met paneermeel dek je de macaroni af, daar mag nog een klein beetje vloeibare boter overheen. Schuif de schaal zo’n 20-25 minuten in de oven en…. GENIETEN!!

image

 

image

Glutenvrije kruidnoten

Inge No Comments

Kruidnoten, inderdaad, geen kruidnootjes… Het zijn nogal joekels geworden, maar dat past bij mijn Limburgse roots. ‘Wij’ houden niet van klein als het om eten gaat, dus bij deze, grote kruidnoten!

Ik zie heel veel mensen in de weer met het zelf maken van kruidnoten, dus ik kon natuurlijk niet achterblijven. Vandaag heb ik een lekker recept in elkaar gedraaid en ze zijn zoet, kruidig en knapperig geworden. Precies zoals een (glutenvrij) kruidnootje hoort te zijn. Ik ben gek op witte chocolade, dus ik heb de helft ook nog een keer gedoopt in (uiteraard glutenvrije) witte chocolade. HEERLIJK!

De ingrediënten die je nodig hebt (in mijn geval voor zo’n 30 grote kruidnoten, dus een 40 tal van normaal formaat)

– 135 gram glutenvrij meel (ik maakte een mix van amandelmeel, Schar mix C en tapiocameel)

– 1 theelepel baking soda

– 1 eetlepel koek en speculaaskruiden

– 1 ei

– 25 gram kokosolie

– 40 gram kokosbloesemsuiker

– snuf zout

– mespunt vanillepoeder

– lepel fibrex (optioneel, maakt het luchtiger en voedzamer!)

– glutenvrije chocolade (ik koos voor witte)

Hoe maak je de kruidnoten?

Meng de kokosolie met de kokosbloesemsuiker en voeg het eitje toe. Meng stuk voor stuk de overige droge ingrediënten toe (excl de chocolade) en maak er een stevige bal van.

image

Laat de deegbal een uurtje afgedekt rusten in de koelkast.

Verwarm je oven vast voor op 160 graden. Haal de deegbal uit de koelkast en ga balletjes rollen (formaat naar eigen inzicht…). Tip: met vochtige handen is het makkelijker rollen!

image

Bak de balletjes af in 20 minuten. Laat ze goed afkoelen (dan worden ze pas knapperig). Daarna kun je chocolade au bain marie smelten en ze dopen in de chocolade. Probeer er daarna nog maar eens af te blijven 🙂

image

 

PS: Je ziet onder een aantal van mijn ingredienten links staan. Deze verwijzen naar mijn collega’s van Fitplein (hier ben ik tevens gast-blogger!). Dit heb ik gedaan omdat ik vaak de vraag krijg: ‘waar koop je dat?’. Dit doe ik dus om jullie wellicht een beetje op weg te helpen.

 

image

Pompoenlasagne

Inge No Comments

Waarom ik de herfst een prima seizoen vind? Omdat er dan pompoenen in overvloed zijn! Ik ben echt dol op de smaak van pompoen. Ik maak er soep, brood, cake, ovenschotels, rijstschotels en nog veel meer van. Dit jaar heb ik ook zelf een pompoenplant in mijn moestuintje gehad. Ik heb ze met zoveel liefde verzorgd (ahum) dat de plant mij in ruil 5 flinke pompoenen gegeven heeft. De diepvriezer zit dus mooi vol voor de winter.

Lasagne

Ik hou naast pompoenen, ook heel erg van lasagne. Dat is zo’n makkelijk gerecht waar je alles in kunt doen wat je in huis hebt en het smaakt (vrijwel altijd) goed. Uiteraard was het ook nu weer een nieuwe uitdaging om deze glutenvrij te maken.

Wat heb je nodig?

  • 400 gram pompoenpuree (was je pompoen, snij hem in blokjes en laat de schil erop zitten, kook hem tot hij gaar is en pureer de blokjes)
  • 200 gram bladspinazie
  • 1 ui en een teentje knoflook
  • (glutenvrije) witte saus/bechamelsaus (zie hieronder hoe je deze maakt)
  • 1 bol mozzarella
  • (glutenvrije) lasagnebladen
  • geraspte kaas (zoveel als je lekker vindt)

Hoe ga je te werk?

Fruit de ui met de knoflook in een pan. Voeg daarna de spinazie toe en wok deze tot hij goed gekrompen is. Dit mengsel kun je best even in een zeef doen, zodat het teveel aan vocht wegloopt.

Ondertussen maak je je witte saus. Dit doe door 30 gram boter te laten smelten in een pan, dan voeg je langzaam 25 gram glutenvrije bloem toe en roert dit goed door. Laat het even staan totdat de bloem helemaal opgenomen is in de boter. Voeg dan met kleine beetjes in totaal 300 ml (plantaardige) melk toe en blijf goed roeren. Het eindresultaat is een mooie witte saus.

Neem een mooie ovenschaal en ga stapelen. Erg leuk, je voelt je weer een kind! Begin met een laagje pompoenpuree, daarna een laagje witte saus, een laagje spinaziemengsel, paar stukjes mozzarella en als laatste lasagnebladen.

Blijf stapelen tot al je ingredienten op zijn of je schaal vol is. Zorg dat je afsluit met een laagje witte saus. Bovenop maak je het af met wat geraspte kaas en als je nog wat tomaten hebt, is dit heel leuk ter decoratie! Optioneel doe je er nog wat Italiaanse kruiden bovenop.

image

Zet de schaal ongeveer 25 – 30 minuten in de oven op 175 graden tot de bovenlaag mooi goudbruin is.

Et voilà, je hebt een heerlijke herfstige lasagneschotel in elkaar gedraaid! Laat het lekker smaken!

image

image

Banaan-monchou taartje

Inge No Comments

Taartjes….

Als ik er aan denk, word ik er al vrolijk van, taartjes! Wanneer ik voorbij onze bakker loop, loopt het water me al uit de mond wanneer ik al die heerlijke taartjes en gebakjes zie. Helaas zijn ze, vanwege de gluten, niet meer aan mij besteed. Deze week heb ik zelf een heerlijk taartje met banaan en monchou gemaakt. En hij was me toch lekker, geen straf hoor, deze glutenvrije versie.

Ingrediënten (voor een 20 cm doorsnee springvorm)

Bodem:

  • 140 gram glutenvrije koekjes (ik gebruikte Frollini van Schär)
  • 20 gram roomboter of kokosolie
  • 100 gram jam naar keuze (ik gebruikte zelfgemaakte kersen-amaretto jam, die is lekker fris)

Vulling

  • 2 grote bananen en wat citroensap
  • 100 gram monchou
  • 150 ml slagroom (of sojaroom om op te kloppen)
  • 5 gram klopfix
  • Flink wat vanillepoeder (zoveel als je lekker vindt)
  • zoveel suiker/agavesiroop/rijststroop als je lekker vindt

Hoe maak je dit taartje?

Het is heel erg makkelijk om dit taartje te maken, daar houden we van! De koekjes mag je in een plastic zakje doen en met je deegroller kapotslaan/verkruimelen. Ondertussen doe je de boter samen met de jam in een pan en warm je dit op, meng de koekkruimels erdoorheen. leg een bakpapier onderin je springvorm en doe het mengsel van koekjes, jam,boter als eerste laagje in de vorm. Druk het stevig aan zodat het een mooie bodem wordt.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snij de banen in plakjes en schik ze op de bodemlaag van je taart. Sprenkel er wat citroensap over om de kleur te behouden.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klop de monchou luchtig met de suiker of siroop. Klop daarna (in een andere kom) de slagroom luchtig samen met de klopfix. Meng beide mengsel door elkaar (monchou en room) tot een mooi stevig schuim. Dit wordt de toplaag van je taart.

image

Laat hem een paar uur opstijven in de koelkast en… Smullen maar! Hij is verrassend fris en de smaken combineren echt heel goed bij elkaar. Wie zei ook alweer dat glutenvrij een straf was?? 🙂

image

image

Hollandse ontbijtkoek

Inge No Comments

Een van de eerste recepten waar ik naar op zoek ging (naast brood) toen ik glutenintolerant bleek te zijn, was ontbijtkoek. Eigenlijk eet ik het niet eens zo vaak, maar een voorraadje in de diepvries blijk ik toch als noodzakelijk te beschouwen. Het was even stoeien met de verhoudingen, maar dit recept vond ik erg lekker geworden. Inderdaad, glutenvrije ontbijtkoek is altijd wat droger dan de normale variant, maar door wat meer gewelde rozijnen/cranberries toe te voegen, valt dit minder op.

Wat heb je nodig?

  • 150 gram boekweitmeel
  • 75 gram amandelmeel (daar wordt de koek wat luchtiger van)
  • zoveel koek en speculaaskruiden als je lekker vindt (bij mij gingen er 3 eetlepels in)
  • een halve theelepel kaneel
  • mespunt zout
  • een zakje (8 gram) bakpoeder
  • een theelepel vanille-aroma/poeder
  • 75 gram honing/agavesiroop/rijststroop
  • 75 gram kokosbloesemsuiker (geeft een lekkere karamelachtige smaak af)
  • 225 ml melk
  • 2 eitjes
  • handvol met rozijnen/cranberries (wel deze een half uurtje vooraf in warm water)
  • optioneel: een handje met gemengde noten

image

Pompoenbrood

Inge No Comments

Het verdict

Na jaren van buikpijn, kwam in september de aap uit de mouw… Glutenintollerantie! Jeetje, dat was even schrikken. Daarbij bleek ik slecht tegen zoete aardappel, pinda, haver, kikkererwten en nog wat andere kleine zaken te kunnen. Als je dan gaat kijken waar dit allemaal inzit, dan besef je dat dit echt iets gaat betekenen voor je voedingspatroon. In mijn geval betekent dat, nog meer zelf maken. Challenge accepted!

De lieve collega’s van Fitplein (neem zeker eens een kijkje op Fitplein.nl, ik ben ook een van de gastschrijvers!) hebben me een pakketje gestuurd zodat ik meteen aan de slag kon.

Project 1: pompoenbrood

De eerste paniek ging uiteraard over brood. Dus, een vervanger voor brood was prio 1.

Wat heb ik gebruikt:

– 250 gram gekookte gepureerde pompoen (uit mijn eigen tuintje, jammie!)

– 250 ml lauwwarm water

– 350 gram Glutenvrij meel (ik gebruikte boekweitmeel)

– 2 eieren

– 7 gram droge gist

– 7 gram Himalaya zout

– agavesiroop (2 lepels)

– 50 gram pompoenzaden

– handje lijnzaad

– 2 eetlepels plantaardige olie

Meng eerst alle droge ingrediënt door elkaar, daarna voeg je een voor een de natte ingrediënten toe. Mix het beslag goed door elkaar.

Laat het beslag, afgedekt, 35 minuten rijzen. Doe het in een cakevorm en laat het nogmaals 35 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bak het brood in ongeveer 45 minuten af.

Laat het afkoelen op een rooster en snij het brood.

Overheerlijk en ideaal om in te vriezen. Zo heb je altijd vers brood en is dit kind weer gerust dat project 1 geslaagd is 😊

 

image

Fritatta: een makkelijk diner

Inge No Comments

Zaterdagavond
Wellicht ken je het gevoel: een drukke werkweek achter de rug en niet zo veel zin om uitgebreid te koken. Ik merk dat glutenvrij eten meer bereidingstijd van gerechten met zich meebrengt dan ik voorheen gewend was. Dat vind ik opzich geen probleem, maar je hebt af en toe van die momenten zoals deze zaterdagavond!

Frittata!

Inderdaad, frittata bleek de oplossing voor mijn zaterdagavond-mood te zijn. De deur van de koelkast is opengegaan en het resultaat is een heerlijk glutenvrij diner geworden, ook mijn man vond het heerlijk (ps: die is dus ook grotendeels op glutenvrije voeding gezet zonder dat hij het echt in de gaten heeft hihi).

Wat heb je nodig?

Het makkelijke aan dit gerecht is dat je er eigenlijk alles in kunt doen wat je lekker vindt of in huis hebt. Varieer met groenten of voeg vlees toe, zoals jij het graag wilt. Dit recept kan zowel glutenvrij als niet-glutenvrij geserveerd worden! Dit is wat ik gebruikt heb voor 2 personen:

– 150 gram verse spinazie

– 1 grote aardappel
– 100 gram champignons
– 3 eitjes
– scheut (soja)melk
– 3 plakjes (glutenvrije) gatenkaas
– Zout en peper

Hoe ga je te werk?

Roerbak de spinazie in de pan en doe dit daarna in de vergiet zodat het overtollige vocht weg kan lopen. Snij de aardappel en champignons in kleine stukjes en bak ze samen ongeveer 5 minuten in de pan. Klop in een kom de eitjes met melk en kaas goed door elkaar. Voeg alles samen in een ovenschaal en klop nog even goed door elkaar. Zet de schaal voor ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden, tot de bovenkant wat bruin wordt.

Een (glutenvrij) broodje erbij en stiekem nog een lepeltje glutenvrije mayo en smullen maar!

 

image

Glutenvrije wafels

Inge No Comments

Herfstig weer buiten op deze zondag… Tijd om te bakken dus! Ik ben gek op wafeltjes en was erg benieuwd of ik daar ook een lekkere glutenvrije versie van kon maken. Het huis ruikt inmiddels heerlijk en … De smaak is net zo lekker!

Wat heb je nodig voor 12 wafels?

– 250 gram zelfrijzend (Glutenvrij) bakmeel

– 125 ml zonnebloemolie

– 2 eitjes

– snufje zout

– 90 gram (kokosbloesem) suiker

– 50 ml (plantaardige) melk

– eetlepel vanille aroma of vanillepoeder

– optioneel: stukjes gedroogde abrikozen, rozijnen of cranberry’s

Hoe maak je je beslag?

Klop de eitjes goed luchtig, voeg de olie toe en roer goed door. Voeg nu het meel en de suiker toe en mix dit samen met de melk tot een stevig maar glad beslag.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zet je wafelijzer klaar en laat het op temperatuur komen.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doe een eetlepel beslag per kant in het wafelijzer. Die deze langzaam dicht en laat de wafels bakken. Na ongeveer 4 minuten is je wafel goudbruin en mag deze eruit.

Het zijn half-harde wafels geworden waarvan je niet proeft dat deze Glutenvrij zijn. Weer een geslaagd bak-project!

 

image